Čo sú to elektrolyty?

Čo sú to elektrolyty?

.


Ak patríš k milovníkom fitness alebo športu, slovo elektrolyty ti určite nie je cudzie. Je jasné, že elektrolyty sú najlepším priateľom športovcov, pretože sú uvádzané na športových nápojoch a doplnkoch stravy. Mnohí ľudia si však neuvedomujú, že elektrolyty potrebuje každý.

 

Slovo elektrolyt môže znieť komplikovane, ale v podstate ide o základné minerály, napr. sodík, vápnik a draslík, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní organizmu. Ak si svoje telo predstavíš ako auto, ktoré jazdí na sacharidy a tuky ako palivo, elektrolyty sú motorovým olejom tvojho stroja. Tvoje auto nejazdí presne na motorový olej ako taký, ale bez neho by určite nemohlo fungovať. Takto dôležité sú elektrolyty - nielen pre športovcov, ale pre každého.


Čo robia elektrolyty?


Keď už vieme, aké dôležité sú elektrolyty, poďme sa do toho ponoriť hlbšie. Čo presne robia elektrolyty v tvojom tele? Rôzne elektrolyty zohrávajú rôzne úlohy (viac o tom v zozname elektrolytov nižšie), ale celkovo sú nevyhnutné pri:


  • regulácií hladiny tekutín v krvnej plazme v tvojom tele.
  • udržiavaní pH (kyslosť/alkalita) krvi v normálnom rozmedzí (mierne zásadité, 7,35 - 7,45).
  • umožňovaní svalových kontrakcií, vrátane tlkotu srdca.
  • prenose nervových signálov zo srdca, svalových a nervových buniek do iných buniek.
  • zrážaní krvi.
  • budovaní nového tkaniva.

 

Ako iste vieš, toto všetko sú životne dôležité funkcie, ktoré potrebujeme pre každodenný život. A preto je mimoriadne dôležité, aby sme si okrem zdravej stravy a dostatočnej spotreby vody udržiavali aj vyváženú hladinu elektrolytov.

Kedy je potrebné užívať elektrolyty?

Určite ti napadlo: ako mám vedieť, kedy mi hrozí, že nebudem mať v tele dostatok elektrolytov? Ako mám vedieť, kedy mám užívať elektrolyty? Pre zjednodušenie, uvádzame niekoľko hlavných situácií, kedy by telo mohlo potenciálne vyžadovať doplnenie elektrolytov - aby si vedel, na čo si dať pozor:

 

  • po hodinovom alebo dlhšom cvičení.
  • pri strate tekutiny v dôsledku úporného zvracania alebo hnačky, potenia alebo horúčky.
  • pri akútnom alebo chronickom ochorením obličiek
  • po užívaní liekov, ako sú steroidy, diuretiká a preháňadlá.

 

Keďže sa dá s istotou povedať, že väčšina širokej verejnosti nemá chronické ochorenie obličiek ani denne neužíva lieky, ako sú steroidy a preháňadlá, kľúčový poznatok je: keď sa potíme, strácame elektrolyty. Ak sme nepili alebo nejedli dostatočne, alebo strácame viac vody, ako prijímame (vo forme potu v dôsledku športu alebo fyzickej námahy), je potrebné doplniť elektrolyty.



Aké sú kľúčové zložky elektrolytov?


Ak si sa dostal v našom článku až sem, si dostatočne svieži, aby si sa mohol sústrediť. Určite si správne hydratovaný elektrolytmi – dobrá práca!
Ale čo presne potrebuješ doplniť počas bežných dní a čo ti to môže priniesť? Viac sa dozvieš v tomto zozname zložiek elektolytov.



Sodík - kráľ

 

Sodík je jedným z najdôležitejších elektrolytov, pretože pomáha regulovať hladinu tekutín mimo buniek. Ako už asi tušíš, je to aj jeden z elektrolytov, ktoré sa najviac strácajú v pote (to je to, čo dáva potu slaný nádych!). Keďže počas dlhších tréningov (viac ako jedna hodina) alebo aktivite v horúcom podnebí môže (a často aj býva) hladina sodíka pod hranicou normy, konzumácia elektrolytového nápoja, ktorý dopĺňa sodík, môže pomôcť zvýšiť vytrvalosť a výkonnosť.



Draslík - princ

 

Draslík a sodík fungujú ruka v ruke. Tam, kde sodík reguluje hladinu tekutín mimo buniek, draslík pomáha regulovať tekutiny vo vnútri. Nielen to, draslík je tiež veľmi dôležitý pri napomáhaní kontrakcii svalov a podpore normálneho krvného tlaku.



Chlorid – barón

 

Chlorid, druhý najbohatší elektrolyt v tele. Spolu so sodíkom a draslíkom je hlavnou úlohou chloridu pomáhať telu udržiavať normálnu rovnováhu tekutín.



Horčík - kráľovský kuchár

 

Horčík zohráva kľúčovú úlohu pri premene potravy a jej živín na energiu. Najmä tvoj mozog a svaly sa vo veľkej miere spoliehajú na horčík pri svojich príslušných funkciách. Nielen to, horčík je potrebný na kontrakciu a relaxáciu svalov, správne neurologické fungovanie a uvoľňovanie neurotransmiterov. Preto ak je človek náchylný na svalové kŕče, doplnenie horčíka a draslíka môže pomôcť situáciu zmierniť.

 


Vápnik – knieža

 

Vápnik, je najbohatší minerál v tele. Je dôležitý pre svaly, aby sa mohli pohybovať, a aby nervy prenášali správy medzi mozgom a každou časťou tvojho tela. Dopĺňanie vápnika je dôležité najmä pre športovcov, pretože vápnik a ďalšie minerály sa niekedy strácajú potením.



Fosfát – kráľovský lekár

 

Fosfát je po vápniku druhým najrozšírenejším minerálom prítomným v tele. Podobne ako draslík a sodík pracujú ruka v ruke, fosfát a vápnik spolupracujú pri budovaní silných kostí a zubov. Fosfát sa nachádza v mnohých elektrolytových nápojoch, pretože pomáha proti bolesti svalov po tréningu, napomáha športovej regenerácii a zdravej vytrvalosti.



Hydrogénuhličitan – komorník

 

Hydrogénuhličitan, ktorý udržiava poriadok a rovnováhu, je kľúčový pri udržiavaní hodnoty pH v tele. Obzvlášť dôležité je doplniť hydrogénuhličitan po prekonaní žalúdočnej nevoľnosti, pretože pri hnačke dochádza k častým stratám hydrogénuhličitanu, čo má za následok nerovnováhu v acidobázickej regulácii.



Prečo potrebuješ pri športe elektrolyty?

 

Aj keď sme od začiatku hovorili, že elektrolyty potrebuje každý, elektrolyty sú obzvlášť dôležité, keď športuješ alebo máš veľmi fyzicky aktívny životný štýl. Je to jednoducho preto, že k strate elektrolytov dochádza najmä po aktivite. Zjednodušene povedané, vždy, keď telo produkuje pot, spotrebúva zásoby živín a tekutín. Preto je nevyhnutné, aby športovci dopĺňali elektrolyty počas celého tréningu a hlavne po ňom, aby pomohli telu obnoviť rovnováhu.

Bonusom je, že pomáhajú optimalizovať športový výkon a regeneráciu aj jednotlivé vlastnosti elektrolytov, ako sú horčík, draslík a fosfát.

 

Priprav sa, naštartuj sa, hydratuj sa!

 

Teraz, keď už vieš, ako elektrolyty prospievajú tvojmu telu, ako sa dostaneš k elektrolytovým nápojom? Máme pre teba všetko, čo hľadáš, a to hneď tri lahodné elektrolytové príchuti. Na rozdiel od typických elektrolytových nápojov teda športových nápojov s elektrolytmi sú naše príchuti osviežujúco ovocné s nulovým obsahom cukru a kalórií - skutočné uhasenie smädu, ak to môžeme povedať!

Pomáha aj to, že všetky potrebné látky sú schované v jednej malej praktickej kocke, takže ich môžeš ľahko vziať všade so sebou. Vezmi si svoju obľúbenú fľašu, obohať si vodu o elektrolyty a poďme na tréning.

P.S: Dúfame, že si sa o elektrolytoch dozvedel jednu alebo dve nové veci. Ak sa chceš dozvedieť viac o elektrolytových nápojoch, pozri si tento článok tu.