5 tipov na správnu hladinu cukru v krvi a dôležitosť správnej hydratácie

5 tipov na správnu hladinu cukru v krvi a dôležitosť správnej hydratácie

.
Tonicita: Čo znamená hypotonický, izotonický a hypertonický? Načítanie 5 tipov na správnu hladinu cukru v krvi a dôležitosť správnej hydratácie 3 minút Ďalší Vitaj vo waterdrop®…Novak Djokovič.

Chceš si udržať hladinu cukru v krvi v norme a zároveň sa snažíš zlepšiť svoje zdravie a celkovú pohodu? Jednou z ciest, ako to docieliť, je zamerať sa na pitný režim. V tomto článku sa dozvieš o niekoľkých tipoch, ktoré ti pomôžu dosiahnuť najlepšiu verziu samého seba.


Kedy je hladina cukru v norme? Štandardná hladina cukru v krvi u dospelého jedinca sa pohybuje medzi 70 a 120 miligramami na deciliter (mg/dl). Pokiaľ je dlhší čas hladina glukózy v tvojom tele vyššia ako táto hranica, môže ísť o jeden z príznakov prediabetu alebo cukrovky. Vysoká hladina cukru v krvi môže viesť k vážnym zdravotným problémom ako je cukrovka, srdcové choroby alebo nervové poškodenie. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých možností, ktoré ti pomôžu stabilizovať hladinu cukru v krvi.


  1. Dodržuj pravidelný pitný režim: dodržiavanie pitného režimu je jednou zo skvelých spôsobov, ako udržať hladinu cukru pod kontrolou. Voda pomáha vyplaviť nadbytočné cukry z nášho tela a zároveň reguluje metabolizmus tela. Koľko vody je teda potrebné vypiť? Aspoň 8-10 pohárov.
  2. Zvoľ správne sacharidy: jednotlivé sacharidy sa od seba líšia. Jednoduché sacharidy, ktoré sú obsiahnuté napríklad v sladkých nápojoch a priemyselne spracovaných potravinách, môžu spôsobiť rýchly vzostup hladiny cukru v krvi. Namiesto týchto sacharidov sa zameraj na komplexné, ktoré sú napríklad v celozrnných výrobkoch, ovocí alebo v zelenine. Tieto sacharidy telo strávia oveľa pomalšie a sú tak trvalejším zdrojom energie.
  3. Pravidelne cvič: cvičenie a pohyb je efektívnym spôsobom, ako si udržať správnu hladinu cukru. Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť tvojmu telu využiť inzulín efektívnejšie, a zároveň má pozitívny vplyv na tvoje zdravie a celkovú pohodu. Snaž sa každý deň venovať aspoň 30 minút pohybu – či už pôjde o rýchlu chôdzu, plávanie alebo cvičenie vo fitku.
  4. Zvládnuť stres: chronický stres môže mať negatívny vplyv na hladinu cukru. Keď si v strese, tvoje telo začne uvoľňovať hormóny, ktoré môžu spôsobiť zvýšenie cukru v krvi. Preto je dôležité starať sa aj o svoje psychické zdravie pomocou relaxačných techník, ako je napríklad meditácia alebo hlboké dýchanie.
  5. Navštív svojho doktora: či máš problém s cukrom v tele, alebo máš príznaky hyperglykémie alebo hypoglykémie, odhalí ho vyšetrenie krvi. Lekár ti poradí ako stabilizovať cukor v krvi.

Udržanie vyrovnanej hladiny cukru v krvi je dôležité pre celkové zdravie a pohodu. Vyváženou stravou, pravidelným cvičením, hydratáciou, sledovaním hladiny cukru v krvi a konzultáciou s lekárom, môžeš mať hladinu cukru v krvi pod kontrolou a znížiť riziko komplikácií.

Zdroje:

"Blood glucose levels." NHS, National Health Service, www.nhs.uk/conditions/diabetes/blood-glucose-levels/.

"Normal Blood Sugar Levels for Adults." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/normal-blood-sugar/art-20046628

"The importance of hydration." European Hydration Institute, www.eurhyd.org/the-importance-of-hydration/.

"Carbohydrates: Simple and Complex." European Food Information Council, 20 Mar. 2018, www.eufic.org/en/healthy-living/article/carbs-simple-and-complex.

"Simple vs. Complex Carbs." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/simple-vs-complex-carbs/art-20044293.

"Exercise and Type 2 Diabetes." American Diabetes Association, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/physical-activity/exercise-and-type-2-diabetes.

"Managing Stress to Control Blood Sugar." American Diabetes Association, 18 Mar. 2020, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/mental-health-and-diabetes/managing-stress.

"Physical activity and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/physical-activity-and-diabetes.


"Stress and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/stress.