Ako zistiť, či telu chýbajú elektrolyty?

Ako zistiť, či telu chýbajú elektrolyty?

.
Prvý hit tohto leta Načítanie Ako zistiť, či telu chýbajú elektrolyty? 3 minút Ďalší Uži si mesiac plný farieb

Bolesti hlavy, svalové kŕče, chronická únava, ale aj nadmerné zadržiavanie vody v tele. To nie sú jediné príznaky chýbajúcich elektrolytov v tele. Prečo sú pre človeka také dôležité? A ako nám môžu pomôcť nielen pri športe, ale aj pri úpale alebo črevných problémoch?

Aj keď človek o elektrolytoch nikdy nepočul, ťažko by sa bez nich zaobišiel.

Tvoria až 60 % nášho tela! Ide o ionizované minerály, ktoré pri kontakte s vodou získavajú kladný alebo záporný náboj. To im umožňuje šíriť vzruchy, prenášať reakcie a predovšetkým regulovať distribúciu vody mimo buniek a v nich. Dá sa teda povedať, že práve elektrolyty udržiavajú naše bunky dokonale hydratované.

 

Aké elektrolyty nájdeš v našich nápojoch Microlyte?

 

Sodík
  • Udržuje rovnováhu telesných tekutín (homeostáza)
  • Reguluje krvný tlak
  • Udržuje správnu funkciu svalov a srdca
Draslík
  • Udržuje rovnováhu vody a elektrolytov v tele
Horčík
  • Podieľa sa na procese delenia buniek a udržiavaní normálneho stavu zubov a kostí
Vápnik
  • Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov
Chloridy
  • Udržujú rovnováhu kyselín, prenášajú nervové impulzy a regulujú tok tekutín

 

Čo sa stane, keď nám dôjdu elektrolyty?

Chýbajúce elektrolyty môžu spôsobiť chronickú únavu, bolesti hlavy, zlé trávenie alebo zápchu, mravčenie v končatinách, častý pocit smädu, nepravidelný srdcový tep, ako aj zdanlivé zvýšenie hmotnosti v dôsledku zadržiavania vody.

Naopak, podľa najnovších štúdií môžu elektrolyty pomôcť pri bolestiach hlavy, zlepšiť spánok, podporiť činnosť srdca a dokonca znížiť depresiu.

 

Kedy dopĺňať elektrolyty?

 

Počas športovania

Elektrolyty sa z tela najčastejšie strácajú nadmerným potením. Preto nie je prekvapením, že sú pre športovcov absolútne nevyhnutné a mal/a by si dbať na ich doplnenie po každom cvičení.

 

 

Dopraj si správny pitný režim s našimi Funkčnými Fľašami a Termoskami. Udržia teplotu tvojho nápoja za každého počasia.

 

V lete

Teplo a nadmerné potenie sú pre organizmus veľkou záťažou. Namiesto sladkých nápojov siahni po Microlyte BERRY, ktorý ti dodá minerály a vitamíny bez zaťaženia tela zbytočnými cukrami.

 

Pri úpale alebo vyčerpaní z tepla

Slnka sa nevieme nabažiť, najmä po zime. Ak to však preháňaš, nie je nič lepšie ako hydratovať telo a dodať bunkám potrebné ióny. Telo sa tak môže rýchlejšie zregenerovať a bojovať aj s bolesťami hlavy..

 

Počas črevnej chrípky

Blížiace sa obdobie dovoleniek prináša nielen dobrodružstvá, ale aj črevné problémy. Po zvracaní alebo hnačke sa odporúčajú elektrolyty na doplnenie stratených minerálov do tela. Vitamíny z nášho radu Microlyte navyše zabezpečia, aby sa tvoje telo dokázalo lepšie brániť infekcii. 

 

Ochutnávkový Set Microlyte je doslova nabitý vitamínmi! Obsahuje vitamíny A, B1, B3, B5, B6, B7, B12, C a E.

 

Po večierku

Alkohol nesmierne dehydratuje, preto nezabúdaj na elektrolyty ani počas bujarých večierkov. Večer pred spaním je dobré vypiť osviežujúci nápoj, uľavíš si tak od sucha v ústach a bolesti hlavy.

Chytrý pitný režim jednoducho pomáha!