Zatoč s jarnou únavou už navždy.

Zatoč s jarnou únavou už navždy.

.
Vieš, prečo je dnes nevšedný deň? Načítanie Zatoč s jarnou únavou už navždy. 3 minút Ďalší Pre lepšie zajtrajšky

Zabudni na nespavosť, priberanie, depresiu, podráždenosť... typické príznaky jarnej únavy, ktoré ti môžu pokaziť prvé slnečné dni. Ak jej chceš predísť, stačí použiť pár prírodných trikov, ktoré pomôžu tvojmu telu zregenerovať sa čo najskôr.

 

Proti nespavosti – ranný ľahký kúpeľ

 

V zime sa v našom tele vplyvom menšieho množstva slnečného žiarenia zvyšuje hladina melatonínu, takzvaného „spánkového hormónu“. Od jari v dôsledku predlžovania dní táto hladina postupne klesá, čo môže spôsobiť dočasné ťažkosti v cykle spánku a bdenia. Ranné slnečné svetlo pomáha telu „resetovať“ cirkadiánne hodiny, ktoré predpovedajú, kedy sa zobudiť a ísť spať, a tiež riadi biologické procesy, ako je trávenie, hlad a telesná teplota. Preto sa oplatí stráviť ráno po prebudení aspoň 10 minút, v zamračenom počasí 15-20 minút relaxovaním, napríklad kúpeľom. Ranné prirodzené svetlo v očiach zvyšuje zdravú hladinu kortizolu, ktorý prebúdza telo a má pozitívny vplyv na funkciu imunitného systému, trávenie a schopnosť koncentrácie.

 

Matná pleť a opuchnuté oči - hydratácia

 

Suchý studený a horúci vzduch, absorpčné oblečenie pokrývajúce celé telo a menšia spotreba tekutín v dôsledku zníženého pocitu smädu môžu postupne viesť k dehydratácii organizmu. Náhrada tekutín je nevyhnutná pre zdravú termoreguláciu, transport živín a kyslíka a elimináciu toxínov. S jeho pomocou sa za pár dní zlepší stav tvojej pokožky, môžeš sa cítiť energickejšie a aj zimné priberanie dokážeš udržať na uzde. Zaraď preto plánované prestávky na hydratáciu do svojho denného rozvrhu. Tvoje telo si často mýli hlad a smäd, preto pred jedlom vždy vypi pohár vody, a vyhneš sa tak zbytočnému príjmu kalórií navyše.

 

Na depresiu - doplnenie vitamínov

 

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíš, do konca zimy sa tvoje zásoby vitamínov takmer určite minú. Čerstvé sezónne ovocie a dostatok slnečných lúčov ťa ešte len čakajú, urob si teda zásobu vitamínov aspoň na 3 mesiace. Vitamín D a vitamín C sú nevyhnutné pre fungovanie imunitného systému, vitamín B3 pri tvorbe pre telo využiteľnej energie z bielkovín, tukov a sacharidov, vitamín B9 pri látkovej premene buniek a pri udržiavaní funkcií krvotvorby, B12 -vitamín pre duševnú kondíciu a činnosť centrálneho nervového systému, vitamín K pri zrážanlivosti krvi a procesoch tvorby kostí, horčík sa významne podieľa na správnom fungovaní nervového systému, obehového systému, svalov a obličiek.

 

Pre podráždenosť - chôdza

 

Pri cvičení sa v tele vytvára sérotonín, ktorý zlepšuje náladu a vyplavujú sa endorfíny, ktoré spôsobujú celkový pocit pohody a pôsobia aj proti bolesti. Už len polhodina ľahkého pohybu denne má pozitívny vplyv na tvoje zdravie. Znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie, zvyšuje kapacitu pľúc a zlepšuje krvný obeh, takže do kožných buniek a orgánov prúdi viac kyslíka a živín. Príjemná prechádzka nás napĺňa spokojnosťou a zároveň nám pomáha urobiť si poriadok v myšlienkach.

 

Sleduj svoje pocity

 

Ak máš pocit, že tvoja zlá nálada alebo depresia presahuje dočasnú únavu, poraď sa s odborníkom. Sú bežné ochorenia, ktorých príznaky sú takmer totožné s príznakmi jarnej únavy. Jednoduchým krvným testom je možné skontrolovať hladiny hormónov, vitamínovú rovnováhu a zabrániť vzniku mnohých následných nepríjemností alebo chorôb. Ak sa ti napriek pribúdajúcemu dennému svetlu stále zhoršuje nálada a cítiš čoraz menšiu motiváciu, neváhaj požiadať o pomoc svojich blízkych a priateľov.