Ako ti pitie vody ovplyvňuje duševnú pohodu.

Ako ti pitie vody ovplyvňuje duševnú pohodu.

.

Dehydratácia je spojená s mnohými psychickými problémami, ako je chronická únava, depresia, úzkosť a dokonca psychóza (v závažnejších situáciách). Vieš, prečo je to tak? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac!

Význam vody

Na našom blogu sme to písali už mnohokrát, ale zopakujme si to: voda je kľúčom k prežitiu. Priemerný človek dokáže bez jedla prežiť až tri týždne. Bez vody však dokáže prežiť len tri dni. Voda je nevyhnutná nielen na to, aby naše bunky mohli vykonávať svoje základné funkcie. Potrebuje ju aj náš mozog na vykonávanie kognitívnych funkcií. Bez vody nemôže mozog fungovať naplno, takže je celkom jasné, že pitie vody pomáha...

1. Znižuje riziko úzkosti

Zamyslela si sa niekedy nad tým, prečo ti pri vstupe do kúpeľov vždy ponúknu pohár vody? Je to preto, že voda má prirodzený upokojujúci účinok! Dokonca aj keď necítiš úzkosť, voda ti môže pomôcť cítiť sa v pohode. Dehydratácia tiež znižuje hladinu aminokyselín v mozgu, čo vedie k pocitom úzkosti, podráždenosti, depresie a nedostatočnosti.

2. Znižuje hladinu stresu

Ak nedodržiavaš pravidelný pitný režim, tvoje telo sa dostáva do začarovaného kruhu stresu a dehydratácie. Nedostatočný príjem tekutín vystavuje telo stresu a to potom reaguje produkciou kortizolu (tzv. stresového hormónu!).

Nepomáha ani to, že keď si v chronickom strese, tvoje nadobličky nie sú schopné fungovať tak efektívne, čo znižuje produkciu aldosterónu, ktorý je potrebný na reguláciu hladiny tekutín a elektrolytov v tele. Pitie dostatočného množstva vody a pomoc pri upokojení sa je najrýchlejším spôsobom, ako obnoviť rovnováhu tekutín a znížiť hladinu stresu, čo následne...

3. Znižuje riziko depresie

Depresia úzko súvisí s nízkou hladinou serotonínu - dôležitého neurotransmitera v tvojom mozgu, ktorý pomáha zvyšovať pocit pohody a šťastia. Keď sa dehydruješ, schopnosť tvojho mozgu produkovať serotonín je obmedzená, pretože tvoje telo potrebuje veľa vody na transport tryptofánu (druh aminokyseliny) do mozgu, aby sa premenil na serotonín. Podpriemerná hladina serotonínu môže viesť k tomu, že sa budeš cítiť skleslo, aj keď to v skutočnosti nie je až také zlé.

4. Zabráň únave

Keďže takmer všetky funkcie tvojho tela si vyžadujú rovnováhu tekutín, aj najmenší pokles rovnováhy tekutín môže ovplyvniť tvoj každodenný život. Ak sa táto tekutina rýchlo nenahradí, zníži sa objem tvojej krvi a srdce musí pracovať ešte intenzívnejšie, aby zabezpečilo, že tvoja pokožka a svaly dostanú potrebný kyslík a živiny. Keď si dehydratácia vyberie svoju daň, telo presmeruje krv od pokožky k pracujúcim svalom. To nakoniec vedie k pocitu únavy a závratom.

5. Zlepšenie nálady a spánku

Keďže tvoj mozog (a zvyšok tela) je taký závislý od vody, je pochopiteľné, že udržiavanie hydratácie ti pomôže udržať si dobrú náladu. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí zvyčajne pijú veľa vody, sa cítia viac napätí vždy, keď ich príjem vody klesne pod ich pravidelný príjem. Viac pitia teda môže pomôcť udržať si dobrú náladu, čo následne podporuje lepší spánok, pretože keď ideš spať rozrušená a znepokojená, tvoje telo sa cíti vzrušené a bdelé. Neschopnosť úplne vypnúť mozog má za následok slabý spánok počas noci a mrzutú náladu na druhý deň (a tak cyklus pokračuje!).

Záver

Uprednostňovanie hydratácie je nevyhnutné na udržanie optimálneho duševného zdravia a celkovej pohody. Hydratácia pomáha znižovať riziko úzkosti a stresu a zároveň podporuje tvorbu serotonínu. To znižuje riziko depresie a podporuje pocit šťastia. Okrem toho tým, že telu zabezpečíš dostatok vody, pomáhaš predchádzať únave udržiavaním rovnováhy tekutín, čo potom uľahčuje správny prísun kyslíka a živín do celého tela. Udržiavanie dobrej hydratácie súvisí aj s pozitívnou náladou a lepším nočným spánkom, vďaka ktorému sa budeš cítiť sviežo po fyzickej aj psychickej stránke. Ak ste dnes nevypila dostatok vody, považujt to za pripomienku, aby si si vzala fľašu a napila sa - tvoje telo ti za to poďakuje!