Alternatívne sladidlá a ich výhody

Alternatívne sladidlá a ich výhody

.

Priznajme si, že každý z nás si z času na čas rád dopraje nejakú sladkosť. Kúsok koláča, palacinky alebo možno čokoládu. Je to normálne, pretože ľudské telo potrebuje cukor. Dodáva mu energiu, od ktorej je telo závislé. Cukor sa nachádza prakticky všade. Zdrojom cukru je napríklad veľké množstvo zeleniny, ovocia, obilnín, džúsov, pečiva a iných potravín.

Nadmerný príjem cukru sa však považuje za hlavnú príčinu obezity, ktorá je rizikovým faktorom mnohých vážnych zdravotných problémov. Vieš, že bežná fľaša vody s citrónovou príchuťou, ktorú si kúpiš v obchode, môže obsahovať až 14 kociek cukru?

To je vážny dôvod zamyslieť sa nad tým, čo pijeme a jeme. Našťastie existujú alternatívne sladidlá, ktoré môžu byť skvelou náhradou bežného cukru.

Stévia

Toto prírodné sladidlo vyrobené z listov rastliny stévia sladká má až 300-krát vyššiu sladivosť ako bežný cukor. Čo je však dôležitejšie, neobsahuje žiadne kalórie a nemá žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi. Okrem toho je bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych látok (napr. vitamínu C, vápnika, draslíka, sodíka, železa atď.).

Sukralóza

Ďalšou zaujímavou alternatívou je sukralóza, nekalorické sladidlo používané pri výrobe potravín a nápojov. Môžeš ju použiť napríklad pri pečení, varení, ale môžeš si ju primiešať aj do kávy. Sukralóza sa vyrába podobným procesom ako bežný cukor, ale s kľúčovým rozdielom v chemickom zložení. Tri atómy chlóru nahrádzajú tri skupiny molekúl sacharózy a vytvárajú tak bezkalorické sladidlo.

Ako znížiť príjem cukru?

1. Znižuj príjem postupne

Zabudni na drastické obmedzenia, ktoré ťa skôr odradia. Namiesto toho skús postupne znižovať množstvo cukru vo svojej strave. Ak si kávu sladíš 2 čajovými lyžičkami cukru, skús ju postupne znižovať. Najprv 1,5 čajovej lyžičky...

2. Obmedz množstvo cukru v nápojoch

Veľké množstvo cukru sa skrýva vo väčšine balených limonád, džúsov, ľadových čajov a energetických nápojov. Skvelou alternatívou sú Microdrinky od waterdrop®, ktoré sú úplne bez cukru a na výber sú v niekoľkých osviežujúcich príchutiach.

3. Menej cukru pri pečení a varení

Recepty na koláče a sladkosti často obsahujú viac cukru, ako je potrebné. Experimentuj so znížením množstva cukru aj v kuchyni. Uvidíš, že si obľúbiš menej sladkú verziu svojho obľúbeného koláča.

Nadmerná konzumácia cukru môže viesť nielen k nadváhe a obezite, ale aj k chronickým ochoreniam, ako je cukrovka a rakovina. Preto je dôležité obmedziť cukor. Začni postupne, zameraj sa na konzumáciu menšieho množstva sladkých nápojov a obmedz cukor pri pečení a varení.

Držíme ti palce!